Jogurt to jeden z mlecznych produktów, który wybieramy najczęściej. Trudno się dziwić. Jego smak jest nie do podrobienia. Szczególnie, gdy mamy ochotę na niezobowiązującą przekąskę, która nie obciąży żołądka i nie będzie zbyt kaloryczna. Na sklepowych półkach mamy wybór co do konsystencji i dodatków. Czy po jogurt mogą sięgać także amatorzy cukiernictwa?
Tak! Nie od dziś wiemy, że jogurt wykorzystuje się szeroko do przygotowywania smakołyków i wzbogacania smaku ciast. I tak, to znakomita propozycja na lekki, letni stół ze słodkimi przekąskami. Jednak równie dobrze sprawdzą się jako desery w zimniejsze, jesienne dni. Co zatem ogranicza nas w tego typu kulinarnym zadaniu? Jeśli jogurt znajduje się już w lodówce, sięgnijmy po resztę składników. Jeśli jeszcze go nie mamy, biegnijmy do najbliższego sklepu spożywczego. Wykorzystajmy to mleczne cudo, z pewnością nie pożałujemy.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania ciasta z jogurtem? Oprócz tytułowego składnika radzę nie zapomnieć o owocach. Czy będą to żółte morele, brzoskwinie, soczyste truskawki bądź borówki efekt będzie powalający. Nasi goście docenią owocowy i świeży smak. Nie obejdzie się bez soczystych i chrupiących świeżych owoców. Jeśli ich chwilowo nie mamy powinniśmy zastąpić je kandyzowanymi odpowiednikami lub sięgnąć po frużelinę. Oprócz owoców możemy dodać bakalie i preparowane dodatki do ciast. Jesteśmy gotowi do pracy!
Przepis na ciasto jogurtowe jest podstawą i planem, który pozwoli nam na stworzenie kulinarnego cacka. Nie musimy przecież nawet przejmować się piekarnikiem. Efekt zwartości tym razem może zapewnić żelatyna oraz zimno pochodzące z lodówki. Jeśli jednak lubimy pieczenie, to ciasto jogurtowe jest dziecinne proste i zabawne. Uwierzcie, że jogurt i ciasto to naprawdę dobrana kuchenna para.